Auto theorie-examen

Het auto theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen, dit zijn gevaarherkenning, kennis en inzicht. Het gewone auto theorie-examen duurt in totaal 30 minuten.

Het onderdeel gevaarherkenning gaat over het herkennen van gevaar en wat je in een bepaalde situatie moet doen. Per vraag krijg je 8 seconden de tijd om een antwoord in te voeren. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je 13 of meer vragen goed moet beantwoorden.

Het onderdeel kennis gaat over het herkennen en benoemen van regels en feiten. Je kunt zelf je tijd indelen en hebt ongeveer 8 minuten de tijd om dit onderdeel af te ronden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen waarvan je 10 of meer vragen goed moet beantwoorden.

Het onderdeel inzicht gaat over het toepassen van de regels en het nemen van de juiste beslissingen. Je kunt zelf je tijd indelen en hebt ongeveer 16 minuten de tijd om dit onderdeel af te ronden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen waarvan je 25 of meer vragen goed moet beantwoorden.

Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Auto theorie-examen
Scooter theorie-examen

Scooter theorie-examen

Het scooter theorie-examen, ook wel bromfiets theorie-examen genoemd, bestaat uit vragen over verkeersregels & verkeersinzicht. Het gewone scooter theorie-examen duurt in totaal 30 minuten.

Het bromfiets theorie-examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, waarvan je 44 of meer vragen goed moet beantwoorden. Je mag dus maar 6 vragen fout beantwoorden om te kunnen slagen voor het theorie-examen.

Motor theorie-examen

Het motor theorie-examen bestaat uit vragen over verkeersregels & verkeersinzicht. Het gewone motor theorie-examen duurt in totaal 30 minuten.

Het motor theorie-examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen, waarvan je 44 of meer vragen goed moet beantwoorden. ook bij het motor theorie-examen mag je dus maar 6 vragen fout beantwoorden om te kunnen slagen voor het theorie-examen.

Motor theorie-examen
 • Minimale leeftijd theorie-examen

  De minimum leeftijd voor het afleggen van het theorie-examen auto (B) is 16 jaar, voor het theorie-examen bromfiets (AM) 15,5 jaar en het theorie-examen motor (A) 17 jaar.

 • Geldigheid theoriecertificaat

  Het theoriecertificaat voor zowel auto, bromfiets als motor is 1 jaar en 6 maanden geldig. De geldigheid start op de dag waarop je bent geslaagd voor je theorie-examen.

Inhoud van theorie-examen

Na de aanmelding voor het theorie-examen neem je plaats aan de tafel met het juiste tafelnummer. Hier leg je je ID bewijs / paspoort op tafel en voer je je reserveringsnummer in. Controleer goed of je e-mailadres klopt. Vervolgens start je het examen.

 • Het examen neem je af in een eigen unit met behulp van een touchscreen
 • Het standaard theorie-examen duurt 30 minuten
 • Voordat het examen begint krijgt je eerst uitleg en een oefenvraag
 • Tijdens het examen krijg je meerkeuzevragen, ja/nee vragen en invulvragen
 • Zolang de tijdbalk loopt kun je de examenvragen beantwoorden
 • Indien je niet binnen de gegeven tijd een antwoord invoert is de vraag automatisch fout

CBR theorie-examens

Er bestaan drie verschillende soorten theorie-examens:
Het reguliere theorie-examen, het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleid theorie-examen.

Regulier

Het reguliere ofwel gewone theorie-examen is het examen waar de meeste mensen voor kiezen. Het regulier theorie-examen vindt plaats in de gemeenschappelijke examenzaal.

Aan de door een CBR medewerker toegewezen examentafel / unit legt elke kandidaat individueel het examen af.

De examenvragen worden gepresenteerd op een touchscreen, waarop je tevens de antwoorden dient in te geven.

Het theorie-examen duurt tussen de  20 en 30 minuten. Er is geen geluid beschikbaar bij het regulier theorie-examen.

Extra tijd

Het theorie-examen met extra tijd is met name bedoeld voor mensen die meer lees- en antwoordtijd nodig hebben. Als je dyslectisch bent of wanneer je moeite hebt met lezen is het theorie-examen met extra tijd dan ook zeer geschikt.

Bij het theorie-examen krijg je namelijk 15 minuten extra tijd op de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht, waarbij de examenvragen worden voorgelezen door een computerstem.

Dit geldt niet voor het onderdeel gevaarherkenning, omdat je in het verkeer ook correcte beslissingen moet kunnen nemen.

Individueel begeleid

Bij het individueel begeleid examen ben je alleen in een ruimte onder begeleiding van een theoriemedewerker van het CBR. De inhoud van het examen is gelijk aan het gewone examen, maar de vragen worden voorgelezen door een computerstem of door de aanwezige theoriemedewerker.

Het individueel begeleid examen is vooral geschikt als je extra begeleiding nodig hebt, wat vaak voorkomt bij mensen met faalangst of autisme.

Mensen die een in een andere taal dan Nederlands of Engels het theorie-examen willen afleggen kiezen vaak ook voor het individueel begeleid examen.

Haal je theorie
in 1 dag!

NU AL
VANAF €75,-

Slaag in 1 dag voor je auto theorie, scooter theorie of motor theorie met onze theoriecursus.